Ratko Mladič sa posmieval príbuzným obetí, prešiel si rukou pod krkom

16.05.2012 Celý región

Haag 16. mája (TASR) - Bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič sa dnes počas svojho procesu posmieval príbuzným obetí masakry v Srebrenici, keď si na znak odporu prešiel rukou cez krk.

Mladič na začiatku dlhoočakávaného procesu vstúpil do súdnej siene Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) sebavedome, palec ruky otočil nahor a následne tleskol rukami, aby pozdravil svojich stúpencov.

Exgenerál sa po začiatku procesu dostal do očného kontaktu s jednou z moslimiek, ktorá sedela v publiku, a prešiel si rukou pod krkom. Toto gesto viedlo predsedajúceho sudcu, Holanďana Alphonsa Orieho, k tomu, aby spravil krátku prestávku a ukončil "neprimerané interakcie", uviedla agentúra Reuters.

Mladič, oblečený v tmavom obleku a s okuliarmi v rukách, sústredene počúval úvodnú reč a robil si poznámky z prejavu prokurátorov. Žalobca Dermot Groome vyhlásil, že exgenerál a ďalší bosnianski Srbi rozdelili územie bývalej Juhoslávie na základe etnických línií a uskutočnili plán na vyhladenie Nesrbov.

Bývalý bosnianskosrbský generál čelí 11-bodovej žalobe, podľa ktorej je zodpovedný za zverstvá spáchané srbskými jednotkami počas bosnianskej vojny v rokoch 1992-1995. Mladič sa k žalobe odmietol vyjadriť, obvinenia však označil za "monštruózne a odporné".

Zatkli ho vlani v Srbsku po 15 rokoch na úteku pred justíciou. Mladič je posledná významná postava bosnianskej vojny, ktorá sa dostala pred haagsky tribunál. V súvislosti s obliehaním Sarajeva a srebrenickou masakrou čelí aj obvineniam z genocídy.

Počas predprocesných pojednávaní vystupoval Mladič vzdorovito. "Celý svet vie, kto som ja," povedal na vlaňajšom pojednávaní. "Som generál Ratko Mladič. Bránil som svoj národ a svoju krajinu... Teraz bránim seba," dodal.
 

Vyberte región